
Narratives Now #2 : Lara Taveirne en Eke Krijnen
Tijdens deze ochtend spreek ik met Lara Taveirne, die het prachtige autobiografische boek Wolf schreef en filosoof Martha Claeys over onze boeken.
Van de programmapagina: In haar boek ‘Een echte ouder’ onderzoekt Krijnen de heteronormatieve ideeën over het gezinsleven, familiebanden en ouderschap. Krijnen gaat in gesprek met Lara Taveirne over haar recentste, autobiografische roman ‘Wolf’. Lara groeide op in een bruisend gezin van vijf kinderen. De jongste, het nakomertje, heet Wolf. Op zijn achttiende trok hij de deur van zijn studentenkamer achter zich dicht om niets meer van zich te laten horen. Een halfjaar na zijn verdwijning werd zijn lichaam levenloos aangetroffen in een bos in Lapland. Lara neemt ons in ‘Wolf’ op een indringende manier mee naar de diepten van het verdriet en de rouw, terwijl het gezin een manier moet vinden om zich te verhouden ten opzichte van deze nieuwe realiteit.
Moderator en filosoof Martha Claeys duikt met Eke en Lara tussen de lijnen, en gaat op zoek naar de rode draden die het gezin Krijnen met het gezin Taveirne verbinden.
Zie hier voor meer info en kaartjes.

Jan Hanlo Essayprijs
Mijn boek Een echte ouder is genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2025. Dit is de tweejaarlijkse prijs voor beste literaire essaybundel. Naast de Jan Hanlo Essayprijs Groot, wordt ook de Essayprijs Klein voor beste essay gelauwerd. Uit 164 inzendingen dit jaar zijn er vijf titels genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs. De andere genomineerden zijn Nikki Dekker met Graafdier, Marian Donner met Rooksignalen, Meredith Greer met Bedenktijd en Wytske Versteeg met Waar.
De jury van Jan Hanlo Essayprijs 2025 bestaat uit Bertram Mourits (voorzitter), Tirza de Fockert, Renée van Marissing en Eva Peek. Eerdere winnaars zijn o.a. Carolina Trujillo, Sana Valiulina, Jan Postma, Marja Pruis, Joke Hermsen, David Van Reybrouck en Sinan Çankaya.
Op 15 mei reikt de jury de Essayprijs Groot en de Essayprijs Klein uit in De Balie in Amsterdam. Tijdens deze avond houdt Jan Postma, die voor zijn essaybundel Is dit alles? de Essayprijs Groot 2023 ontving, de Hanlo-lezing. Roos van Rijswijk presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot. De avond wordt georganiseerd door de Jan Hanlo Essayprijs, SLAA en De Groene Amsterdammer.

Conferentie Jonge Ouder Perspectief Heerlen
Tijdens de conferentie van ‘Het Jonge Ouder Perspectief’ neem ik deel aan een panelgesprek over queer ouderschap en diversiteit in gezinsvormen. Meer informatie volgt.

Een kind krijgen buiten de norm: een strijd tegen het systeem
Kinderen krijgen lijkt de meest natuurlijke en instinctieve zaak van de wereld, maar dat is het allerminst wanneer je niet binnen de traditionele kaders past. Wie single is, een niet-heteroseksuele relatie heeft of op latere leeftijd kinderen wil, moet voor zijn ouderschap vaak een bureaucratisch pad bewandelen. Wie bepaalt eigenlijk wie ‘geschikt’ is om ouder te worden? En waarom lijkt het systeem zo rigide in een wereld die steeds diverser wordt?
Ondanks de toenemende soorten relaties, ouders en gezinsconstructies, blijft ‘de norm’ een sterk voelbaar ideaal. Adoptieprocedures, vruchtbaarheidsbehandelingen en juridische complicaties maken de kinderwens voor velen een complex en soms frustrerend traject. In samenwerking met Theater Utrecht organiseert de Balie een programma over de vele gezichten die voortplanting vandaag kent, en de intieme (denk-)processen die mensen ervaren.
Tijdens deze avond in de Paardenkathedraal in Utrecht, georganiseerd door de De Balie, ben ik één van de sprekers. Zie hier voor meer info en tickets:

ILFU: In gesprek met Constance Debré en Saskia de Coster
Tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU) spreek ik op zaterdagmiddag 28 september de Franse schrijver Constance Debré over haar boek Love me tender en de Vlaamse schrijver Saskia de Coster over haar boek Nachtouders, tijdens een middag over (non-)chosen families en de grenzen van vrijheid binnen verschillende gezinsconstructies. Meer informatie en tickets op de ILFU-programmapagina.

L-Week Antwerpen
De L-Week, een lesbisch festival in Antwerpen, organiseert op zondag 22 september een middag over queer ouderschap in de Arenberg in Antwerp. Joke Struyf, onderzoeker op het gebied van moederschap aan de Universiteit Antwerpen en ik gaan in gesprek over mijn boek Een echte ouder. Bekijk voor meer informatie de programmapagina.

Queer Haarlem Festival
Op zaterdag 14 september neem ik deel aan een panel over queer ouderschap tijdens het Queer Haarlem Festival. Na afloop kun je mijn boek kopen. Voor meer info en kaartjes, zie de programmapagina.

Queer Year Groningen. Programma over queer ouderschap
In aanloop naar Roze Zaterdag in Groningen op 22 juni 2024 organiseert de stad Groningen allerlei events. Op maandag 17 juni is er in Forum in Groningen een avond over queer ouderschap. Sprekers zijn documentairemaker en dochter van twee moeders Afra Rijkhoff, kinderwenscoach en moeder in een meeroudergezin Sara Coster en ik zelf. Voor meer informatie en kaartjes, zie de website van Forum.

Queer Arts Festival Den Bosch
Tijdens het Queer Arts Festival in Den Bosch wordt de film ‘Nata per te’ vertoond, over een queer alleenstaande man die een baby wil adopteren, maar moet opboksen tegen starre rechterlijke regels. Na afloop is er een nagesprek over queer ouderschap waar ik aan deelneem. Voor meer informatie en kaartjes, zie de website van de Verkadefabriek.

Regenboogbijeenkomst Oranjekerk
Op vrijdagmiddag 31 mei ben ik te gast bij de regenboogbijeenkomst in de Oranjekerk in Amsterdam. Journalist Paul Hofman gaat met mij in gesprek over mijn boek ‘Een echte ouder’. Na afloop is er boekverkoop en borrel.
Tijd: 14 - 16.15 uur (met inloop vanaf 13.30 uur) Toegang: 4 euro (koffie/thee, koek pus hapje en een drankje). Betalen kan alleen contant. Graag aanmelden via paulerikhofman@planet.nl Meer weten? Bel 06 - 27 277 259 (werkgroep GreyPrideZuid)